Toeval of trend? Onlangs verschenen er twee publicaties over kenniscocreatie. Een van het Rathenau Instituut en een van een consortium van onderzoekers en adviseurs die samen het Inspiratorproject vormden. Aan beide publicaties leverde ik een bijdrage. Lees hier de samenvattingen.
Kenniscocreatie: Naar een productieve samenwerking tussen wetenschappers en beleidsmakers
Wanneer wetenschappelijke kennisontwikkeling en beleidsontwikkeling hand in hand gaan, spreekt men van kenniscocreatie. Om zowel wetenschappers als beleidsmakers handvatten te bieden in dit niet altijd makkelijke proces schreven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Maastricht samen met adviseurs (waaronder Femke Merkx) het boek Kenniscocreatie, naar een productieve samenwerking tussen wetenschappers en beleidsmakers. Aan de hand van literatuur en ervaringen uit concrete projecten, beschrijven zij wat kenniscocreatie is en geven ze inzicht in de succesfactoren en methodes voor kenniscocreatie.
Het boek doet verslag van een zoektocht naar wat kenniscocreatie precies inhoudt, waarom en wanneer kenniscocreatie kan worden ingezet, en wat kenniscocreatie lastig of juist succesvol maakt. Ook geeft het praktische handvatten aan wie met kenniscocreatie aan de slag wil.
Het boek is te bestellen bij boekhandel De Tribune voor €15,-.
Kenniscoproductie voor de grote maatschappelijke vraagstukken
De vraag die in deze publicatie centraal staat luidt: hoe kan onderzoek zo worden georganiseerd dat het bijdraagt aan de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken?
Kenniscoproductie gaat niet vanzelf. Het combineren van verschillende vormen van kennis is buitengewoon complex. De arrangementen in deze bundel laten zien dat kenniscoproductie mogelijk is, maar dat extra inspanningen nodig zijn. Uit de beschrijving van de arrangementen die in dit rapport zijn gepresenteerd, trekken we zes conclusies over de organisatie en inbedding van kenniscoproductie.
Je kunt het boek hier downloaden.